Кучињата имаат неверојатен биолошки часовник

Тие не мора да го гледаат вистинскиот часовник, но тие можат да се чувствуваат добро кога е време за одење, играње, јадење, спиење и кога нивниот сопственик ќе замине и се враќа на работа.

Кучињата имаат сто различни изрази на лицето, со кои покажуваат различни емоции, како што се тага, среќа, страв, изненадување, бес, одвратност.

Кучињата не се целосно слепи за бои. Тие не ги гледаат само сивите нијанси, но можат да ги разликуваат боите, ама не толку добри и јасни како луѓето. Многу научници веруваат дека кучињата имаат помалку клетки во окото и дека не гледаат црвена и зелена боја. Кучињата гледаат само две основни бои – сина и жолта. Бидејќи тие имаат порамни леќи отколку кај човекот, тие не ги гледаат деталите, но нивните очи се поосетливи на светлина и на движење.

Portrait of Dog looking into the wind.

Слухот кај кучињата е сто пати поразвиен од слухот на човекот. Кучињата подобро ги слушаат звуците со висока фреквенција од луѓето и можат да ги одредат звуците на ултразвучна фреквенција што човекот не ја слуша.

За нивните способности за слушање прочитајте повеќе тука.

Имаш прашање, критика или сугестија? Кликни на копчето и вклучи се во дискусијата на нашата ФБ страна!