Сличноста на мозокот на кучето и човекот

Унгарските научници уште пред неколку години спровеле детални споредбени проучувања следејќи ја активноста на човечкиот и кучешкиот мозок. Биле испитувани и тестирани 200 различни звуци врз луѓе и кучиња.

За прв пат во историјата на науката, во својата студија, д-р Атила Андих и неговите соработници испитувале 11 кучиња кои ги научиле мирно да легнат во МРИ скенер за испитување на мозок, што овозможило да се спроведе истиот невро-магнетски експеримент врз луѓе и кучиња.

Тимот на унгарските научници откриле дека кучињата во мозокот обработуваат социјални информации користејќи сличен механизам како и луѓето, односно во мозокот на кучињата емоциите се активираат од звук, на сличен начин како и кај човекот.

Во овој експеримент учествивале кучињата кои биле мирни и спокојно и без некои хемиски средства прифатиле да бидат ставени на скенер МРИ, исто како и луѓе кои учествувале во истите истражувања. Притоа им биле пуштани разни звуци. Со ова истражување на невро магнетскиот експеримент, несомнено, научниците утврдиле зошто кучето е најдобриот пријател на човекот веќе 30 000 години.

Компаративната студија за човечкиот мозок и мозокот на куче, покажала дека кучињата реагираат на емоцијата во гласот на ист начин како што прават луѓето, Разликата е дека човекот и кучето имаат само различни регии во мозокот за препознавање на гласот и звуците.

Унгарскиот научник Атила Андих, кој го водеше ова истражување, тврди дека луѓето и кучињата имаат слично социјално опкружување и дека – како што покажува студијата – тие користат слични мозочни механизми за обработка на социјалните информации и дека човекот и кучето се разбираат меѓусебно и комуницираат благодарение на овие слични механизми во мозокот веќе 30.000 години.

Многу сопственици на кучиња забележале и веруваат дека нивните миленици можат да им го почувствуваат расположението и емоциите, дали се тажни, лути, весели и други емоции кои се својствени за човекот. Но научниците
сега докажаа дека кучињата навистина можат да ги препознаат емоциите кај луѓето.
За тоа како кучињата ги препознаваат нашите емоции прочитајте повеќе тука.

 

 

Имаш прашање, критика или сугестија? Кликни на копчето и вклучи се во дискусијата на нашата ФБ страна!